ФСБ твърди, че чужди разведки готвят кибер атаки срещу руски банки

ФСБ твърди, че чужди разведки готвят кибер атаки срещу руски банки

ФСБ твърди, че чужди разведки готвят кибер атаки срещу руски банки

Чуждестранни служби са подготвяли мащабни кибератаки, за да дестабилизират финансовата система на Русия, твърди руската Федерална служба за безопасност, цитирана от РИА Новости. Нападенията трябвало да започнат на 5 декември.

ФСБ направи съобщението на сайта си на фона на многобройните обвинения, че руски хакери атакуват ключови сървъри на Запада в опит да влияят на политики и избори. Вчера Камарата на представителите в американския Конгрес реши да създаде специална група за борба със скритото руско влияние по света.

Руското разузнаване твърди, че атаките трябвало да засегнат големите руски банки.

"Кибер нападението щяло да е съпроводено от масово изпращане на смс-и и публикации в  социалните мрежи и блогове с провокационен характер по отношение на кредитната система на Русия, банкрутите и отнемането на лицензи на редица водещи банки с федерално и регионално значение“,  се казва в известието на ФСБ.

Според Москва командните центрове на бъдещите атаки са в Холандия и принадлежат на украинска компания. В момента руските специални служби осъществявали „мероприятия по неутрализация на заплахата“.

През ноември пет руски банки от топ 10 са били подложени на DDoS-атаки. Шефът на Сбербанк Герман Греф заяви, че атаката е била хилади пъти по-мощна от предишните, пише руската агенция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ