„Галъп“: Възможен балотаж за президент, 6 партии влизат в парламента

„Галъп“: Възможен балотаж за президент, 6 партии влизат в парламента

„Галъп“: Възможен балотаж за президент, 6 партии влизат в парламента

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври, Радев щеше да запази първата си позиция, но под бариерата от 50%, необходима за евентуална победа на първи тур. На второ място остава Анастас Герджиков, сочи ново проучване на изследователската програма „Галъп интернешънъл болкан“*, поръчано от сайта Offnews.bg.

47.6% от гласуващите биха подкрепили втори мандат на Радев. Анастас Герджиков би спечелил 25.1% от вота, Мустафа Карадайъ – 8.5%, а Лозан Панов остава четвърти с 5.7%. Пети е Костадин Костадинов с 3.3%.

Според Изборния кодекс за президент и вицепрезидент на първи тур една двойка може да бъде избрана, когато е получила повече от половината от действителните гласове, но ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

[[{"fid":"383223","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":985,"width":1657,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Румен Радев запазва видима дистанция пред останалите кандидати. Ситуацията около зелените сертификати и други проблеми могат да доведат до втори тур на президентския вот, където Радев би срещнал Анастас Герджиков, поясняват от „Галъп“. От последната седмица на кампанията ще зависи дали подкрепата ще е под или над ръба за победа на Радев от първия тур. В проучване от миналия месец на изследователската програма той успяваше да премине бариерата от 50%.

58.2% казват, че ще гласуват със сигурност за Народно събрание, а за президент – 57.1%. Активността обаче ще зависи от актуалната обстановка с COVID-19 към деня на изборите „2 в 1“, 14 ноември.

6 партии влизат в новия парламент

Ако изборите за 47-ото Народно събрание бяха в края на октомври, за ГЕРБ-СДС биха гласували 24.2% от гласуващите. БСП задържа втората позиция с 15.7%, а трета е новата формация „Продължаваме промяната“ с 13.7%.

За „Има такъв народ“ биха дали вота си 11.3% от гласуващите, за ДПС – 11.1%, а за „Демократична България“ – 9.8%. Това означава, че с депутатски места в новия парламент се класират 6 партии.

От „Галъп“ подчертават, че има интересна битка за второто място. БСП засега води, но не е ясно как ситуацията с пандемията и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат. Перспективите на „Продължаваме промяната“ зависят от степента на мобилизация.

4-процентната бариера не успяват да преминат „Възражане“ (3.3%), „Изправи се.БГ! Ние идваме! (3.1%) и ВМРО (2.3%). За други политически формации биха гласували 5.5%.

[[{"fid":"383224","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1010,"width":1685,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

*Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ