"Гардиън": Претенциозната визия на Макрон за Европа не дава отговор на заплахата от националистически упадък и популистки хищници

Гардиън: Претенциозната визия на Макрон за Европа не дава отговор на заплахата от националистически упадък и популистки хищници

Призивът на френския президент Еманюел Макрон за по-силен Европейски съюз е широко коментиран в британския печат.

"Претенциозната визия на Макрон за Европа показва колко много тя се нуждае от Великобритания", извежда в заглавие в. "Гардиън".  Отвореното писмо на Макрон до европейските граждани, публикувано във всичките 28 държави членки на ЕС, е амбициозен опит да се спре загниването вътре в общността и да се създаде рамка за прогресивно, демократично обновление. Но произвеждайки най-добрия си изстрел за спасяване на Европа, президентът Макрон направи засечка. Макрон е прав, че разпространилата се на целия континент, разяждаща яростна атака на десните популистки, националистически и ксенофобски сили, е реална. Тя намери поредното си изражение в Естония този уикенд, където бе отчетена засилена електорална подкрепа за крайнодесните. Но от дебатите, които са по инициатива на Макрон, ще бъдат изключени англичаните, шотландците, уелсците и северноирландците. Това е трагедия за Великобритания, но и за Европа, смята "Гардиън", цитиран от БТА.

Идеалистичният, разхвърлян подход е най-видим в предложението на Макрон за Европейска агенция за защита на демокрациите, чиято задача, според него, ще е да осигурява на страните членки екпертни съвети как за защитават изборите от външна манипулация. Този вид инвазивен опит за налагане на наднационален контрол, осъществяван от Брюксел, върху нещо толкова основополагащо демократично като националните избори, е причината толкова много хора, не само във Великобритания, да негодуват и да престанат да имат доверие и на ЕС. Като пуска в обращение такава идея, Макрон издава, че му липсва усет за народната воля и за духа на времето.

Британците, които са за оставане в ЕС и които подкрепят идеята за втори референдум, трябва да се замислят над изводите от този и други аспекти на "възраждането на ЕС", така както го възприема Макрон, подчертава "Гардиън". Намеренията му са добри, но наистина ли той смята, че поляците, гърците или дори тормозените от Русия балтийски републики ще се доверят на ЕС да бъде той окончателен арбитър за честността на техните конституционни процеси, пита риторично изданието. Макрон не навлиза в предизвикващия най-голямо разделение вътрешен проблем на ЕС - миграцията, и не е напълно искрен по отношение на нея. Той признава, че този проблем, повече от всеки друг, разпалва антиевропейските чувства в Италия, Унгария и другаде. И всичко това ще се наблюдава от друга общоевропейска агенция със страховитото име Европейски съюз за вътрешна сигурност.

Въпросите за надеждността и доверието хвърлят сянка върху друго ключово предложение на Макрон: за взаимен договор за защита, повишаване на разходите за отбрана в целия ЕС и Европейски съвет за сигурност. Макар да се говори за продължаващо сътрудничество с НАТО, този план изглежда като превъплъщение на отдавна тлеещите, основно антиамерикански и подобни на идеите на Де Гол, предложения за независима Европа, свободна от "хегемонията" на САЩ.

 За Макрон напускаща Великобритания е най-полезна като страховито предупреждение какво се случва, ако отхвърлиш помпозната му идея за Европа. Демоните са отвързани и нещата се разпадат.

Макрон донякъде е прав, но идеята му за по-обединена, интегрирана, регулирана и колективна Европа, противопоставяща се на американския, китайския и руския геополитичеки блок, е странно остаряла.

Непрактичната, претенциозна визия на Макрон за Европа не дава отговор на заплахата от националистически упадък и популистки хищници. Той говори снизходително с европейските граждани, а визията му за ЕС не е нещо, от което британците биха искали да бъдат част. Ето защо, дори в този късен час, е наложително Великобритания да се откаже от Брекзит и да още веднъж да помогне за повеждането и спечелването на битката за Европа, заключава авторът на коментара Саймън Тисдал.

Според лондонския в. "Телеграф" Макрон сега представлява по-голям риск за ЕС отколкото Брекзит. Изданието посочва, че вижданията на Макрон ще ожесточат дълбоките разделения между западните и източните държави в блока. Както и преди, пише вестникът, Макрон се прицелва в Брекзит и в "лъжите" на привържениците на напускането на Великобритания, но истинската му цел са източноевропейските държави.

В. Таймс" посочва, че инициативата на Макрон му е спечелила неочакван съюзник в лицето на унгарския премиер Виктор Орбан. Унгарският лидер приветства предложението на Макрон за по-силни европейски граници и каза, че е крайно време да говорим сериозно за бъдещето на Европа, пише "Таймс". Това може да сложи началото на сериозен европейски дебат, смята Орбан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ