Ген. Матис става шеф на Пентагона

Ген. Матис става шеф на Пентагона

Ген. Матис става шеф на Пентагона

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално предложи кандидатурата на пенсионирания генерал от морската пехота Джеймс Матис за шеф на Пентагона, съобщи „Вашингтон пост“. Генералът е известен с прякора „Бясното куче“.

Според Тръмп Матис е един от най-ефективните военачалници. „Под неговото ръководство ще възстановим нашите въоръжени сили и съюзи, ще унищожим терористите, ще застанем лице в лице с враговете и отново ще обезпечим сигурността на САЩ“, зави бившият строителен магнат.

Матис от своя страна обеща да положи усилия Америка да стане „силна и защитена“.

„Вашингтон пост“ написа още на 1 декември, че Матис е изборът на Тръмп за министър на отбраната. От преходната администрация на бъдещия президент коментираха, че не е взето каквото и да е решение за шеф на Пентагона, но по-късно самият Тръмп потвърди плановете си за генерала.

66-годишният Матис излезе в оставка през 2013 г. Дотогава беше началник на Централното командване на САЩ. За да оглави американската отбрана, Конгресът трябва да отмени действащите норми, според които шефът на Пентагона не трябва да е бил на действителна военна служба през последните 7 години.

Морският пехотинец с 40-годишна военна кариера и много мисии в Близкия Изток е известен с твърдия си тон. Той е автор на цитата: „В Афганистан срещу нас са момчета, които в продължение на пет години са били жените, защото не носят чадор. На тези хора явно не им достига мъжество. Затова да се стреля срещу тях е два пъти по-весело“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ