ГЕРБ дават задължителното машинно гласуване на Конституционния съд

ГЕРБ дават задължителното машинно гласуване на Конституционния съд

ГЕРБ дават задължителното машинно гласуване на Конституционния съд

Парламентарната група на ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за отмяна на изцяло машинния вот, обяви в края на работната седмица председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според нея решението машинният вот да бъде задължителен в секциите в България и чужбина с над 300 избиратели, което беше одобрено от мнозинството от народните представители, е противоконституционно.

Атанасова изтъкна, че това нарушава правата на избиратели, които искат да упражнят правото си на глас с традиционната хартиена бюлетина.

Припомняме, че според промените в Изборния кодекс гласуването с бюлетина ще става единствено по изключение и с попълване на декларация. Освен това бе вдигнато ограничението за броя на избирателните секции в чужбина.

По-рано ГЕРБ сезираха Конституционния съд, а последният вече образува дело, и за друго решение на Парламента – да бъде въведен мораториум върху правителството в оставка за възлагане  на концесии, проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ