ГЕРБ настоява за оставката на шефа на НСО

ГЕРБ настоява за оставката на шефа на НСО

ГЕРБ настоява за оставката на шефа на НСО

От ГЕРБ настояват началника на НСО Красимир Станчев да подаде оставка, а охранителите, които спряха Христо Иванов на брега, да бъдат уволнени. Това обяви депутатът Тома Биков на брифинг в парламента.

"ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Второ настояваме бодигардовете, които спряха Христо Иванов и привържениците му, да бъдат незабавно уволнени. Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето", посочи Биков.

Той призова и Христо Иванов да попита президента защо тези две неща вече не са свършени. 

"Надявам се Иванов да пита президента при следваща среща и когато демонстрира в негова защита, понеже вчера пропусна, да го попита защо тези две неща не са направени. Ако той смята като нас, то има нашата пълна подкрепа по тези две линии", каза още Биков. 

Междувременно, ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха в деловодството на парламента законодателни промени, с които началникът на Национална служба за охрана, избиран от президента, еднолично да решава кой и при какви условия да ползва държавна охрана.  Със законодателните изменения на практика ще отпадне сега действащата комисия отръководителите на НСО и ДАНС и Главния секретар. Началникът на Националната служба за охрана ще има възможността да определя лицата, които да охранява, на базата на информацията от ДНАС, МВР и разузнавателните служби. 

"Слагайки единоначалие, така е записано в Закона, решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента. Началникът на службата, за да изпълнява тези си правомощия, ще изисква информация от ДАНС, МВР, Дръжавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация", то и досега беше така, за изпълнение на правомощията си, за да вземе това решение... В закона си остава положението, че това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол. Това не се променя. Това е факт", коментира председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров от ГЕРБ, цитиран от БНР. 

Допълнително ще бъдат разписани срокът, редът и участието на органите, които предоставят информация. Текстовете ще бъдат изпратени за становище в ДАНС и Държавните агениции "Разузнаване" и "Военна информация". 

"Не е съгласуван с ДПС законопроекта", въпреки, че именно президентът Румен Радев поиска да бъде свалена охраната от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от Движението Делян Пеевски", уточни Димитър Лазаров. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ