ГЕРБ-СДС пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

ГЕРБ-СДС пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Искането беше внесено от депутатите от ГЕРБ - СДС Даниел Митов, Анна Александрова и Радомир Чолаков. От ГЕРБ поискаха и незабавното отстраняване на министър Кирил Петков. 

"Преди малко ПГ на ГЕРБ - СДС внесе искане за установяване на частична противоконституционност при назначаването на служебното правителство, а именно свързана с назначението на министър Кирил Петков, който се оказа, че е с двойно гражданство. Българската Конституция ясно казва, че хората, назначавани за министри, трябва да отговарят на условията за народни представители. Ако министър Кирил Петков е имал двойно гражданство, това означава, че е нарушена Конституцията", коментира Даниел Митов. 

Според него трябва да се установи ясно дали Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на своето назначаване. "С една простичка молба не можеше да се откажеш от гражданство", подчерта още той. 

Даниел Митов попита дали президентът Радев е знаел, че към момента на издаване на указа, че министър Кирил Петков има двойно гражданство.

"Това е безапелационно. Има практика на Конституционния съд по този въпрос. Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин. Съжаляваме, не е приятно, но това е логиката", каза Радомир Чолаков. 

Анна Александрова изтъкна, че ГЕРБ-СДС има правно основание да сезира Конституционния съд. "Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят има ли той двойно гражданство", допълни още Анна Александрова. 
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ