ГЕРБ ще пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с конституцията. Това заяви на брифинг в парламента председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от НС.

„Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат по конвенцията”, смята Кирилов.

„Смятаме, че Конституционният съд ще отговори и на единия от критичните в дебата въпроси за съответствието с чл. 46 от конституцията - по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена”, заяви Кирилов, цитиран от БТА. Според ГЕРБ произнасянето на съда в голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите по темата.

„ГЕРБ не само уважава, а се бори за това българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаменталните ценности, в това число и най-вече християнските ценности”, добави Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

Той посочи, че в устава на партия ГЕРБ християнското семейство и ценностите му са записани като ценност. „Никой от ГЕРБ няма намерение да се отказва от тази ценност. Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти полове, пети полове". Нямаме никакви подобни намерения - нито скрити, нито открити”, подчерта Биков.

„Искаме да чуем какво мислят хората, чуваме дебата, опитваме се да чуем всички гледни точки и заради това искаме и гледната точка на Конституционния съд”, каза Биков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ