Германия за първи път ще има жена външен министър

Германия за първи път ще има жена външен министър

Германия за първи път ще има жена външен министър

„Зелените“ в Германия номинираха съпредседателя си Аналена Бербок за министър на външните работи в следващото правителство на страната. Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена топ дипломат на западноевропейската държава.

Някогашната състезателка по скачане на батут, която е експерт по международно право, обеща да постави правата на човека в центъра на германската дипломация, пише „Франс прес“.

Критици обаче изтъкват, че тя никога преди не е заемала правителствен пост и е сравнително непознат политик. Неопитността ѝ е прояви в кампанията, когато в публичното пространство излязоха разкрития за нейна закъсняла декларация за бонуси, неточности в автобиографията ѝ и твърдения за плагиатство в новата ѝ книга.

Публичен гаф бе и нейна изява на сцена, когато в края на речта си, чувствителни микрофони доловиха да проинася ругатни, докато се оттегля от трибуната. Бербок призна, че е допуснала някои грешки и по-късно изтегли книгата си от пазара.

Отгледана във ферма близо до Хановер, депутатката отрано е усетила привкуса на политика, след като родителите ѝ я завели на антиядрените демонстрации през 80-те години на миналия век.

Като тийнейджърка участва в състезания по батут и печели три бронзови медала от германски първенства. Бербок е завършила политически науки и публично право в Хановер, а после получава и магистърска степен по международно публично право от Лондонското училище по икономика.

След като се пробва в журналистиката, през 2005 г. се присъединява към „Зелените“ и се издига до ръководител на бранденбургския клон на партията 4 години по-късно. Влиза в Бундестага през 2013-а.

Бербок показва проевропейска позиция с подкрепата си за по-голяма отговорност по въпросите за сигурността и отбраната и се противопоставя на газопровода „Северен поток 2“ с Русия, който получи подкрепата на отиващия си канцлер Ангела Меркел, но раздразни съюзниците.

Според „Ройтерс“ Роберт Хабек ще бъде предложението на „Зелените“ за вицеканцлер и министър на икономиката с отговорност за климатичните политики.

„Зелените“ са една от трите партии, които сключиха коалиционно споразумение в сряда за съставяне на кабинет в Германия след изборите през септември. Останалите партньори са Свободната демократическа партия и Германската социалдемократическа партия, която спечели вота и избра за наследник на Меркел настоящия вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ