Германските социалдемократи приеха новата коалиция

Германските социалдемократи приеха новата коалиция

Германските социалдемократи приеха новата коалиция

Членове на германската Социалдемократическа партия гласуваха днес за коалиционното споразумение със „Зелените“ и Свободната демократическа партия (FDP), което се очаква да позволи на формациите да поемат управлението следващата седмица.

На партийна конференция 98,8% подкрепиха сделката, проправяйки ясно пътя на Олаф Шолц към заемането на поста на Ангела Меркел като канцлер. „Хайде сега да работим“, каза той, цитиран от „Политико“.

Коалицията е първата на федерално ниво между идеологически разнородните партии и начело с Шолц ще сложи край на 16 години консервативни правителства, водени от Меркел, пише „Ройтерс“.

„Зелените“ и FDP също се нуждаят от одобрението на своите членове за сделката, която трите партии договориха миналия месец. Те се надяват долната камара на парламента, Бундестага, да гласува в полза на канцлерския пост на Шолц в идната сряда, а след това кабинетът да положи клетва.

Алиансът „светофар“, кръстен на цветовете на трите партии, ще постави началото на нова ера на отношения с Европа и планира да ускори дигитализацията на най-голямата икономика в Европа, както и да постави фокус върху борбата с изменението на климата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ