Гешев ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие

Гешев ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие

Гешев ще сезира Конституционния съд за закриването на специализираното правосъдие

Главният прокурор ще сезира Конституционния съд заради приетите промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие. Това стана ясно от обръщение на Иван Гешев към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера законови промени. 

"Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Можете да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години и с корупцията. Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте "виновни", каза Иван Гешев. 

"Виновни" сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. "Виновни" сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте "виновни" за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително, вероятно, и политическо", посочи главният прокурор. 

Той обаче подчерта, че трябва да се срамуват хората, които са направили това нещо, защото то не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности.

"Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека, а се опитват да въведат лустрация на магистрати. И това някои разбират като върховенство на правото - изселване на магистрати. Явно това е върховенството на закона, явно някои така разбират демокрацията", добави Гешев.

Накрая главният прокурор заяви, че се гордее, че е бил част от Специализираната прокуратура. "Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя. За съжаление, цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза. Тук въпросът е кой има интерес? Тези, които хората наричат "олигархия" и "мафия". Благодаря ви за работата! Гордея се, че съм работил с вас и ще продължаваме да работим заедно!", каза Гешев в обръщението си към служителите на спецпрокуратурата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ