Гласуваха промени в закона за публичните финанси

Гласуваха промени в закона за публичните финанси

Парламентът прие промени в Закона за публичните финанси на първо четене. В гласуването участваха 142-ма народни представители, от които 88 бяха "за", 43 - "против", а 11 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че част от промените са във връзка с европейска директива. Въвеждат се допълнителни изисквания за разширяване на обхвата и съдържанието на средносрочната бюджетна прогноза. Прецизирани са разпоредбите относно процедурата по внасяне и представяне на програмните бюджети в Министерския съвет и в Народното събрание с цел гарантиране на съответствие на параметрите на бюджетните документи към законопроекта за държавния бюджет.

Друга група промени са по отношение на общините. Регламентират се взаимоотношенията на общинския бюджет с държавния. Определят се условията, при които може да се извършват промени в бюджетните взаимоотношения, като се посочва редът, по който се правят промените, както и компетентните органи. Доразвива се и се прецизира уредбата относно общините с финансови затруднения с цел ограничаване на негативните ефекти върху бюджетната позиция и върху местната общност.

От БСП възразиха срещу промените, свързани с общините. Според Желю Бойчев се нарушават основни принципи на разделение на властите. Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините, каза той. По думите му Народното събрание е това, което гласува бюджетните взаимоотношения на общините. Опитомявате българските общини, заяви Бойчев и допълни, че управляващите се опитват да подчинят местната власт за политически цели.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ