Масови глоби в Народното събрание заради депутати без маски

Масови глоби в Народното събрание заради депутати без маски

Масови глоби в Народното събрание заради депутати без маски

Служители на столичната Регионална здравна инспекция влязоха в парламента, за да съставят актове на народните представители, нарушили заповедта за задължително носене на предпазни средства на закрити обществени места. Причината - през последните няколко заседания на Народното събрание редица депутати отказваха да слагат задължителните маски за лице, а други пък ги носeха под брадичката си. След като медиите показаха кадри на депутатите без маски, от РЗИ иззеха записите от камерите, за да се установи кои са нарушителите. Оказа се, че те са общо 24-ма души, а те ще бъдат глобени с 300 лева за първо нарушение. 

От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха, че шестима от депутатите им са попаднали под ударите на закона. "Подписали са си актовете, не знам каква е стойността им. РЗИ ще си я определят. Който е сбъркал, ще си понесе отговорността", коментира пред журналисти зам.-председателят на групата Красимир Велчев.  

Независимият народен представител от "Атака" Павел Шопов покани инспекторите да му връчат акта в зала "Запад" на парламента, където сега се помещават журналистите, отразяващи дейността на законодателния орган. Според него така би било "най-прозрачно". До обед обаче това не се случи. 

За Агенция "Фокус" директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев увери, че всички 24 души ще си получат актовете под една или друга форма.  

От няколко дни носенето на маски предизвиква спорове в пленарната зала. Миналата седмица соцдепутатът Валери Жаблянов се оплака от медиен тормоз, че депутатите биват снимани и посочвани кой е с маска и без, а вчера Александър Паунов се закани, че ще обжалва акта на РЗИ, тъй като Народното събрание не било обществено място. От своя страна всяка сутрин председателят на Народното събрание Цвета Караянчева апелира депутатите да сложат предпазните си средства.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ