Горанов: Няма механизъм в България, който да покрива премиите на фалиралите чужди застрахователи

Горанов: Няма механизъм в България, който да покрива премиите на фалиралите чужди застрахователи

Горанов: Няма механизъм в България, който да покрива премиите на фалиралите чужди застрахователи

Трябва да се помисли да се създаде подходящ механизъм, чрез който да обясним на хората, че обезпечителният фонд е приложим само за територията на България и не може да се ползва извън нея. Защото върху страната ни има огромен натиск, над 600 застрахователни дружества оперират на нашия пазар. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите в парламента.

„Трябва да е ясно на всички, че ако сключват договори с компании, които не са български, рискът да загубят премията си при предсрочно прекратяване на полиците е реален и няма механизъм на територията на България, който да го покрие. И това дава сравнително предимство на тези оператори, които внасят вноските във фонда”, каза Горанов, цитиран от „24 часа”.

Министърът обясни, че вноските не са за сметка на застраховател, а на застрахования, на данъкоплатеца, защото това било квази данъчно задължение и не би съществувало, ако законът не би го накарал.

„Ако решим със задна дата да покрием такъв риск на компания, която досега не го е обслужвала, това ще ощети компаниите, които са внасяли вноски, ще ощети българите, които са карани задължително да се застраховат”, обясни министърът.

Горанов упрекна КФН и гаранционния фонд, че не са влезли в комуникация с кипърския гаранционен фонд още през май, когато е станало ясно, че има проблем. Той обясни, че българският фонд се е присъединил към спогодба чак през 2012 г., при това с условието, че е само като посредник. Не били изчистил и обаче техническите подробности.

Същевременно Борисов призова от трибуната на Народното събрание депутатите да излъчи работна група, която да проучи законодателството и да излезе с предложение за решение по казуса с пострадалите над 200 хиляди българи от фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик".

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрано от парламента и се отчита пред парламента”, обясни Борисов. „По каква работа сте ни извикали тука”, попита той депутатите. И обясни, че са дошли „с цялото си уважение”.

„Имаме съществен проблем в застраховането - има хора с 300-400 автомобили в Италия, Германия, Румъния, Гърция, които са с български табели и застраховани у нас. 42% от катастрофите в Румъния са с български табели”, обясни премиерът.

Той е възложил на полицейските аташета по тези държави да сравнят броя на актовете на нарушения там. Карали се дори коли от автоморги. Евтини коли. На социално слаби. Но като настъпи щета, нашите застрахователни компании плащат, обясни Борисов.

Така и така сме се събрали. Убеден съм, че на много тях не им е ясно, толкова е фин, деликатен и специфичен е дори речника на експертите по темата, допълни Борисов.

Каква политическа отговорност да понесем, затова че КФН е избрано от парламента с консенсус, попита още премиерът. Дори шефката на КФН няма права над своя заместник по ресор.

„Оставката не ни решава кардиналите въпроси. Морален акт, благодаря й”, каза Борисов по адрес на Ралица Агайн, която по-рано днес обяви, че се оттегля от поста зам.-председател на КФН.

„Не бива да излезе, че БСП искат да помогнат, а другите не. Но трябва да видим с какви пари го правим и да знаем какъв прецедент ще бъде”, допълни още премиерът. Затова призова всяка партия или финансовата комисия - да излъчи експерти, които да поработят, да прочетат хубаво.

„Виждам, че експертите на парламента не говорят едно и също или не познават добре законодателството”, допълни той.

И да ни кажат какво може, да си вземат пари оттук. Ще го направим. Да ни предложите, допълни премиерът. Говоря с финансовия министър, той ми е компетентното лице и казва, че от фонда не може, обясни той.

Затова работната група да излезе с предложение. Ако ги платим тези пари, да знаем защо и въз основа на какво, допълни Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ