Гръцката опозиция отхвърли името „Република Илинденска Македония“

Гръцката опозиция отхвърли името „Република Илинденска Македония“

Гръцката опозиция отхвърли името „Република Илинденска Македония“

Опозиционните партии в Гърция отхвърлиха предложеното от Скопие ново име „Република Илинденска Македония", при поредния неуспешен опит за разрешаването на дългогодишния спор за името на Република Македония, предаде гръцкият в. „Катимерини".

В разговори по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидерите на „Нова демокрация“(НД), „Движение за промяна“, „То Потами“ и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) са отхвърлили новия вариант за име на Република Македония, който според докладите е бил предложен от премиера на страната Зоран Заев по време на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в София.

Според „Катимерини“ лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис е казал на Ципрас, че името „Република Илинденска Македония" представлява иредентистко предложение, което съдържа териториални претенции към Гърция.

„Всяко споменаване на Илинден в името на съседната ни страна не слага край на иредентизма на Скопие, а го потвърждава и засилва. По тази причина това предложение е напълно неприемливо за обсъждане“, казват от НД.

Фофи Генимата, лидер на „Движение за промяна", отправи остри критики към предложението, определяйки го  като олицетворение на иредентизма и настоя Гърция да се придържа към позицията, че Скопие трябва да внесе промени в своята конституция, с които да се откаже от всички претенции към сверната гръцката провинция Македония.

Лидерът на „То Потами" Ставрос Теодоракис и председателят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас също отхвърлиха предложението.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ