Гроздан Караджов назначи вътрешна ревизия на „Автомагистрали“ ЕАД 

Гроздан Караджов назначи вътрешна ревизия на „Автомагистрали“ ЕАД 

Гроздан Караджов назначи вътрешна ревизия на „Автомагистрали“ ЕАД 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов възложи днес вътрешен одит на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. Ревизията ще се извърши от дирекция „Вътрешен одит“ в МРРБ и ще обхваща периода от сключването на първите инхаус договори през 2018 г. до края на 2021 г.

Одиторите на министерството ще направят анализ и оценка на финансовото управление на „Автомагистрали“ ЕАД и ще проверят изпълнението на сключените договори чрез така нареченото вътрешно възлагане. Целта е да се установи законосъобразността на управленските решения в дружеството, свързани с разходването на средства и изпълнението на сключените инхаус договори, уточняват от министерството.

Назначаването на проверката идва след като миналата седмица от ГЕРБ-СДС съобщиха на брифинг, че близо 40 милиона лева са платени по инхаус поръчките за строежа на "Хемус" от служебния кабинет и от новото редовно правителство. "През септември миналата година Виолета Комитова плаща 14 милиона лева за инхаус поръчки, а тази година 20 милиона лева са изплатени от министър Гроздан Караджов за АМ "Хемус". За няколко месеца са платени около 40 милиона лева за инхаус поръчки за строежа на магистралата", цитира конкретни данни Младен Шишков от ГЕРБ, а негови съпартийци отправиха публично въпрос към МВР-шефа Бойко Рашков дали това означава, че Комитова и Караджов са съучастници в "престъплението на века" - така Рашков определи разкритията и започналото разследване за злоупотреби и източени средства по линия на обществените поръчки за "Хемус" по времето на правителството на ГЕРБ.

Междувременно от МРРБ обявиха конкурс за трима представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД. Членовете на Съвета на директорите на дружеството са петима, като другите двама се предлагат от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Кандидатите ще трябва да представят концепциите си за петгодишен период на управление на „Автомагистрали“ ЕАД. Документи за участие се подават до 17 февруари 2022 г. Настоящото ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД остава на позициите си до провеждането на конкурса. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ