Губернаторът Андрю Куомо се сбогува с Ню Йорк. Жена поема поста му

С прощална реч губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо направи още един опит да се защити срещу обвиненията за насилие, които му костваха дълго заемания от него пост.

Той се оплака от това, което описа като несправедливост на държавното разследване, което е заключило, че той сексуално тормози жени, работещи за него, пише „Ройтерс“.

След като две жени излязоха публично с разкази за тормоз, през март Куомо препрати жалбите го главния прокурор на американския щат, Летисия Джеймс, както се изисква от закона. Тя назначи двама външни адвокати за провеждане на разследване. Резултатите от него бяха публикувани в началото на август и според тях е упражнявано насилие над 11 жени. Президентът Джо Байдън също поиска оставката на Куомо.

В доклада с обем от 165 страници се посочва, че той „сексуално е тормозил множество жени и по този начин е нарушил федералното законодателство, както и това на щата“. Губернаторът отрече твърденията, но по-късно подаде оставка.

„Познавате ме – аз съм боец и инстинктът ми е да се боря с това, защото е нечестно и несправедливо в съзнанието ми“, каза Куомо в речта си, излъчена вчера наобяд. Негов наследник на позицията е лейтенант-губернатор Кати Хокъл, която също е привърженик на Демократическата партия. От днес тя е и първата жена начело на Ню Йорк.

В 00:01 ч. местно време или две минути след официалния край на управлението на Куомо тя положи клетва в Капитолия на Ню Йорк, седалището на правителството на щата, разположено в неговата столица Олбани.

[[{"fid":"379087","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3249,"width":4616,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Хокъл и семейството ѝ по време на церемонията по приемане на властта. /Getty Images

Според изявление на близката до 63-годишния Куомо Мелиса Де Роса сега той ще се отдаде на повече свободно време със семейството, като по думите ѝ няма намерения отново да се кандидатира отново.

В 15-минутното обръщение Куомо акцентира и върху някои от най-знаковите моменти от управлението му, включително разрешаването на еднополовите бракове и повишаването на минималната заплата до 15 долара на час.

„Не постигнахме всичко, което искахме, или дори всичко, което трябваше да направим, невинаги го правихме съвсем правилно. Но искам да знаете от дъното на сърцето ми и всеки ден работих много“, каза Куомо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ