Гутериш покани Борисов на среща на върха за климата

Гутериш покани Борисов на среща на върха за климата

Гутериш покани Борисов на среща на върха за климата

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който го покани да вземе участие в организираната от него Среща на върха по климата, предвидена да се състои в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН. 

Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии.

Генералният секретар на ООН е изразил надежда, че в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк "премиерът Борисов ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда". 

Борисов е изразил пълната си подкрепа за амбицията на Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година, съобщиха от МС.

В телефонния разговор между двамата, проведен по искане на генералния секретар на ООН, Гутериш е благодарил на Борисов за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство.

Като страна по Парижкото споразумение и държава-членка на ЕС, България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво, е подчертал още Борисов. Премиерът е изтъкнал, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС.

Климатичните промени не са абстракция, а факт, e казал още премиерът Борисов и добави, че това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще. Министър-председателят е бил категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда. Държим на чистата природа, увери в края на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ