Гюров: Хубаво е, че има двама кандидати за управител на БНБ

Гюров: Хубаво е, че има двама кандидати за управител на БНБ

Гюров: Хубаво е, че има двама кандидати за управител на БНБ

Хубаво е, че има двама кандидати, защото това говори, че няма политически сделки и "уговорени мачове". Това заяви кандидатът за управител на БНБ от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в ефира на bTV по повод двубоя му за поста с представителя на коалиционния му партньор Любомир Каримански от ИТН.

Той определи като много положително, че надпреварата има двама кандидати, които са подготвени за позицията и те представляват много различни профили. С оглед на своето професионално минало, с оглед на профила, който представят като идеи за бъдещо развитие на банката, така че народните представители ще могат да направят един избор, базиран върху открити принципи, които са дискутирани с всички парламентарни групи. 

От друга страна Гюров се съгласи с позицията на Христо Иванов от "Демократична България", че е било добре да има обща кандидатура на коалицията. 

Гюров е категоричен, че няма да влиза в договорки за своя избор на поста: "До този момент съм говорил с парламентарните групи на БСП, на "Демократична България", с отделни народни представители от ГЕРБ. С ДПС имахме разговор миналата седмица, евентуално тази седмица отново ще проведем по-широк разговор по темата. Това, което аз правя, е да представя своите виждания за развитието на Българската народна банка и да отговори на въпросите, които парламентарните групи биха могли да имат. Това, което не правя, е да влизам в договорки в замяна на обещания. Аз водя открит диалог, базиран на принципи и очаквам разумните хора в парламента да ме подкрепят", посочи Андрей Гюров.

"Ние сме в много добри професионални отношения с господин Каримански. Ние, както знаете, го избрахме за председател на Комисията по бюджет и финанси. Аз се надявам всички граждани, всички народни представители да имат добра представа за това, което аз предлагам и слагам на масата и в крайна сметка, ако господин Каримански бъде избран, аз му пожелавам успех", допълни кандидатът на "Продължаваме промяната" за поста управител на БНБ. 

Той коментира и въпроса за дипломата му, който беше повдигнат в края на работната седмица. "Това беше една координирана акция, един сценарий, който се разви в последните няколко седмици. Само да уточня нали, че тук става въпрос за регистрация на дипломата, а не за нейното съществуване. Процедурните правила изискват кандидатът да има минимална образователна степен магистър, така че изпълнявам всички условия. Има изискване за регистрация на тази диплома за достъп до трудовия пазар извън учебните заведения. Ако дойде времето да стана гуверньор на Българската народна банка, до този момент ще бъдат направени всички необходими стъпки за регистрация на тази диплома", заяви Гюров по повод повдигането на въпроса за регистрацията на докторската му степен от Виенския университет, но не поиска да уточни кой седи зад тази атака. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ