Гюров: Търси се политически необвързан управител на БНБ

Гюров: Търси се политически необвързан управител на БНБ

Гюров: Търси се политически необвързан управител на БНБ

„От самото ни влизане във властта казахме, че не работим за постове. Мисля, че го доказахме и с оттеглянето на кандидатурата за БНБ”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров, който преди дни се оттегли от надпреварата за БНБ.

„Породи се политическо напрежение от тази кандидатура и дискусията беше изместена от такава на  идеи и аргументи към политически заявки, което не можем да позволим на този етап. Като най-голямата парламентарна сила носим отговорността за стабилността на управлението“, каза още Гюров.

По думите му оттеглянето на неговата кандидатурата е било добро решение, за да се даде шанс на коалиционните партньори да подновят процедурата и да намерят личност, която да обедини не само участниците в коалицията, но и тези извън нея.

Той добави, че при една нова процедура всички опции са на масата.

„Димитър Радев е доказан професионалист. Очакваме от бъдещия директор на БНБ да постави фокус върху борбата с корупцията, изчистването на проблемите в банковата система, предотвратяването на прането на пари, изясняването на ситуацията с КТБ след фалита и последвалия грабеж. Точно тези заявки ще търсим и те трябва да са централни на дискусията за следващия гуверньор на БНБ”, поясни председателят на парламентарната група на ПП.

На въпрос дали икономиста Илиян Михов, чието име е спрягано като вариант за нов управител на БНБ, е подходящ за поста, Гюров заяви, че има много доказани професионалисти, които са добри кандидатури.

„Това не е позиция за човек, който иска да се пенсионира. Би била такава, ако нашата финансова система беше в едно добро състояние. Това, което очаква следващия гуверньор, не е топло място. Има много проблеми, които трябва да бъдат решени, особено сега, когато сме на прага на еврозоната. Хората, чиито имена са в списъка, трябва да направят много важни решения. На първо място да оставят собствения си живот и кариерата, която са изградили досега, и второ да са готови да се заемат с проблемите", каза той.

„Търсим човек, необвързан политически. Смятам, че и аз бях такъв. Да, в момента съм председател на „Продължаваме промяната“, но в политиката съм от 5 месеца. С финанси се занимавам от 23 години. Търсим личност с кауза, която е готова да се справи с тези предизвикателства и да ги реши“, добави Гюров

Той коментира и протестите заради лошите пътища у нас.

„Това е едно наследство от многогодишното управление на ГЕРБ, което ни остави с две неща – пътища, които са в лошо състояние, и едни недействителни договори за поръчки. В момента работим върху това да разрешим този казус. Ако той минава през  Министерството за регионалното развитие и благоустройството в НС, тогава той не е казус на Народното събрание. Виждаме, че влиза проект за решение от Министерството за регионалното развитие и благоустройството в НС, което ние трябва да одобрим. Това се случи миналата седмица и съответно се повдигнаха се много въпроси – дали това трябва да става със санкции на парламента“, коментира Гюров.

Той заяви, че решение ще има и ако е нужно ще се работи денонощно. 

„Това не е проблем от вчера. Трябва осигурим средствата, които са заделени в бюджета и да направим така, че по законен начин да достигнат до фирмите, които вече са свършили работата си. Другото, което трябва да направим е, следващите 520 млн. лв., които са за поддръжка и ремонт на пътищата да отидат наистина там, където трябва”, каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ