Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България

Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България

Петков: Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България

Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България. Благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли. Такъв коментар направи премиерът Кирил Петков по повод решението на Андрей Гюров да оттегли кандидатурата си за нов управител на БНБ.

Припомняме, че вчера Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", който е един от двамата кандидати за поста заяви, че ще оттегли своята кандидатура. От ПП обявиха, че няма да подкрепят за поста Любомир Каримански ("Има такъв народ"). Подобна позиция се очаква и от "Демократична България" и БСП, които настояват за оттеглянето и на двамата кандидати за поста и избирането на единна кандидатура на управляващата коалиция. От "Има такъв народ" обвиниха управляващите в политически рекет и заявиха, че стават твърдо зад кандидата си Каримански. 

"Показахме какво е лидерство. Когато няма разбирателство, по-добре е да се направи стъпка назад вместо да се настоява за нечия позиция на нечие място. Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор. Може да се избере обединяваща кандидатура. Сега имаме една кандидатура, която не се подкрепя от три от четирите управляващи партии", каза премиерът.  

На въпрос защо Каримански не е достатъчно добър кандидат предвид опита му в Световната банка, Петков каза, че за там се изисква най-вече технически професионализъм и знания. 

Гуверньорът на БНБ трябва да има висок морал и висока етика по закон, посочи още министър-председателят. "Всяка друга банкова позиция изисква добър опит и познания, но когато говорим за човек, който трябва да управлява всички парични потоци на държавата, тогава се изисква етика и морал на много по-високо ниво", каза Кирил Петков. 

"България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години - общо 100 млн. долара", каза премиерът Петков при откриването в НДК. Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. "Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT", каза Петков. Той каза, че правителството спазва своето обещание - да върнем в България най-талантливите ни умове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ