Христо Иванов остава председател на „Да, България“

Христо Иванов остава председател на „Да, България“

Христо Иванов остава председател на „Да, България“

Христо Иванов остава председател на „Да, България“ след проведената Национална конференция на партията, излъчвана на живо онлайн от столичен мол. Той бе единственият кандидат за поста, след като подаде оставка от него през миналия ноември заради лошите резултати на предсрочните парламентарни избори.

692-ма от делегатите са гласували в полза на Иванов, 14 са били „против“, а 41 са се въздържали. „Считам това за огромен ангажимент. По-скоро виждам в него израз на това, че младата ни политическа организация смята, че имам недовършена работа, която смятам да довърша“, каза той след вота.

Преди избора

„Не ме пускат, преди да съм си свършил работата“, каза на влизане на Националната конференция Иванов. Встъпителната му реч продължи около час.

„България се намира в окото на една буря от трансформации. Тези трансформации са, на първо място, икономическа и технологична, която не започна, но беше много силно ускорена от COVID кризата… Намираме се в период на изключителна геополитическа трансформация и не на последно място, на политическа трансформация“, каза Иванов пред членовете на партията.

Дневният ред включваше изменения в Устава, приемане на Политическа декларация за визия и основни насоки за дейността до следващата конференция, както и доклад на председателя.

Иванов бе единственият кандидат за председател на партията. Желаещите да са част от Националния съвет бяха 134, а за място в Националната контролна комисия кандидати бяха 14 души.

След изборите на 14 ноември коалицията „Демократична България“, от която е част и „Да, България“, остана шеста политическа сила в парламента. Самият Иванов оглави депутатската листа във Велико Търново и се изправи срещу Делян Пеевски, който реши да се върне в политиката като народен представител от ДПС. Иванов обаче получи по-малко гласове. Заради слабия резултат на ДБ оставки подадоха и председатели от другите формации в коалицията – Атанас Атанасов от „Демократи за силна България“, както и Борислав Сандов и Владислав Панев от „Зелено движение“.

Впоследствие „Демократична България“ стана част от управляващата коалиция. Иванов не зае нито един министерски пост, а остана в Народното събрание като председател на парламентарната група на обединението.

„Трансформационни доктрини“ и приоритети

В речта си Иванов посочи „трансформационните доктрини“ за партията – върховенство на правото, темата за корупционния модел, интеграция в ЕС и НАТО, политиките за българите в чужбина, просветен патриотизъм, защита на природата и доктрината за ограничеността на държавата.

„Това не са просто теми, слогани, записи в някакви програми, това са разработени политики, които ние владеем като част от публичния разказ, той е невъзможен без нас“, поясни Иванов.

Той посочи и приоритетите за партията – образование, технологична трансформация, култура, политики, ориентирани към децата и семействата, социална и здравна политика, децентрализация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ