Христо Иванов прогнозира експертно правителство с ограничен срок

Христо Иванов прогнозира експертно правителство с ограничен срок

Демократична България“ изпреварва ДПС и се доближава до БСП, става претендент за третото място – това ни включва в политическите сили, които могат да очакват включване на мандат. Това заяви пред bTV съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, след като екзитполове поставиха партията му с близък резултат до този на левицата.

„Ние заложихме на активна и позитивна кампания, с вътрешна конкуренция. Ние сме единствената политическа формация, която открито и постоянно призоваваше хората да ползват  преференцията. Имаше силна гражданска листа и силни лидер, които излязоха със своите лица и послания“, коментира Иванов.

По думите му в „Демократична България“ не е имало конфликти. „За мен ключът на този резултат е, че в България започва да се оформя незаобиколима център-дясна формация, ориентирана към Европа и към това да гарантира движението напред на страната“, каза още политикът.

„Ако успеем да удържим тази позиция, защото ние сме я получили на кредит, в България ще има нов политически факт – появява се стабилен гарант за амбициозното развитие на страната към евроатлантическата сфера. За принадлежността и към групата на свободните демократични нации в света.“, допълни той.

Според него ниската избирателна активност се дължи на няколко фактора. На първо място, че сме в летен сезон и че негативната мотивация е спаднала, тъй хората са решили, че ГЕРБ са отстранени от властта. Според него липсата на дебати между политическите сили също е повлияло на резултатите

Той беше категоричен, че трябва да се намери диалог за формиране на кабинет.

„Този парламент трябва да намери начин да се легитимира с нещо допълнително. Това нещо е консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието. Искам да призова всички да си дадем сметка, че трябва да свършим голяма работа, ако искаме да кажем на своите избиратели, че можем да вървим напред. Тази голяма работа е правосъдието. Трябват конституционни промени. Когато започне този разговор ще видим как аритметичните мнозинства за формирането на някакво управление, вероятно експертно и с ограничен срок, ще може да се намерят по-лесно“, коментира Иванов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ