Христо Иванов: Ще говорим с всички партии за съдебната реформа

Христо Иванов: Ще говорим с всички партии за съдебната реформа

Христо Иванов: Ще говорим с всички партии за съдебната реформа

Демократична България ще покани всички парламентарни партии на дебат относно реформата в съдебната система и останалите приоритети на партията, заяви при откриването на 46-ия парламент водачът на коалицията ДБ Христо Иванов.

„Не може да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, за това, че е нетърпимо това, в което се превърна специализираното правосъдие. За това че  КПКОНПИ в този си вид е бухалка. Всичко това трябва да го реформираме“, каза Иванов.

Той добави, че по своите приоритети партията ще говори с всички парламентарно представи формации.

„Ние много добре знаем за какво сме избрани и затова без комплекси ще водим диалог с всяка една парламентарна сила, водени от вярата, че всеки в парламента работи за развитието на България. Диалогът е задължителна предпоставка, на това, което ще правим – и с нашите опоненти, и с тези, с които гледаме в една и съща посока“, изтъкна още той.

Това ще е основата на управлението на дълбоката промяна за България, обясни Иванов.

„Господин Гешев за поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук, надявам се защото е се подготвя да си подаде оставката“, коментира Иванов.

Той обяви, че кризата в България е породена от корупционния модел на управление, който има своите корени в тоталитарния режим и продължаващото влияние на службите на комунистическия режим, инкорпорирано в „Сарайския модел“ и има най-върховото си проявление в управлението на Бойко Борисов.

„Корупцията в България ерозира нашия суверенитет. Когато лидерите на две партии по време на предизборна кампания се срещат с Ердоган, това е израз на разклащането на българския суверенитет,“ изтъкна той.

Сред спешните приоритети на Демократична България той посочи три неща – на първо място подготовка за следваща COVID вълна.

На второ място – изпълняването на Плана за възстановяване и устойчивост и гарантирането, че парите по него няма да бъдат откраднати. Според Иванов тези средства трябва да финансират смели политики, включително и сериозно обновяване в енергетиката.

На трето място – работа по съставянето на бюджет за 2022 г., в който да бъде заложен модел на подобряване ефективността на публичните разходи. „В условията на по-голяма ефективност и прозрачност ще можем – и ние това го подкрепяме – да търсим възможност за преизчисляване на пенсиите и социални политики за подкрепа на отглеждането на деца и възстановяването на здравеопазването“, обясни Иванов.

Той изтъкна, че липсата на истинска реформа в здравеопазването е поставила българските лекари в невъзможност да си вършат работата. „Трябва да започнем разговор за здравна реформа веднага“, обяви Иванов.

Той също така спомена, че сред приоритетите на Демократична България са изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие, въвеждане на пакет от политики за опазване на българското природно наследство, приоритетно инвестиране в култура и образование, да се намери решение на проблема със Северна Македония, реформирането и въвеждането на лустрация в сектор сигурност, възстановяване на енергийния суверенитет на България, модернизация на армията, въвеждането на работещо електронно управление, което да освободи българските граждани и предприемачи от бремето на несигурността и възможността да бъдат „щавени и унижавани“, рестартиране системата от регулатори.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ