И зетят на Тръмп Джаръд Кашнър се срещал с руския посланик

И зетят на Тръмп Джаръд Кашнър се срещал с руския посланик

И зетят на Тръмп Джаръд Кашнър се срещал с руския посланик

Бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин от администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп се е срещал с руския посланик в САЩ Серей Кисляк през декември и не е бил сам на срещата. С него е бил и старши съветникът Джаръд Кашнър, зет на Тръмп.

Двамата са се видели с Кисляк след изборите в „Тръмп Тауър“, т.е. преди официалното им назначаване, призна Белият дом, цитиран от Би Би Си.

Заради контакти с Москва в периода, когато е бил още частно лице, Флин подаде оставка 2 седмици след назначаването му. Екипът на Тръмп досега отричаше публикациите за други подобни контакти.

„Като цяло те са обсъждали отношенията и е имало смисъл да установят канал за комуникация“, обяснява Хоуп Хикс, цитирана от „Ню Йорк таймс“. Тя добави, че срещата е продължила около 20 минути.

Новият главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс също се оказа забъркан в разрастващия се скандал за нерегламентирани контакти на екипа на Тръмп с Москва.

За разлика от Флин и Сешънс, Кашнър е говорил с руския посланик след изборите, макар и преди смяната на администрацията и официалното му назначаване.

Няма нищо необичайно и недопустимо в срещите на представители на преходния екип с чуждестранни служители, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

В същото време всички контакти на сътрудниците на Тръмп с руските власти в момента са в центъра на вниманието заради разследването на ФБР за възможна намеса на Москва в американските избори и обвиненията за възможно участие в скандала на приближени на президента.

Срещата на Кисляк, Флин и Кашнър през декември също може да се  окаже важна, тъй като именно тогава администрацията на президента Барак Обама се е готвела да наложи на Русия нови санкции и публично обвини Москва за кибератаките, целящи да повлияят на резултатите на изборите.

Вчера новият главен прокурор Джеф Сешънс заяви, че се самоотстранява от участие в разследването на ФБР за възможна намеса на Русия в президентските избори в САЩ. По-рано се разбра, че той е разговарял 2 пъти с руския посланик по време на кампанията и не е казал това на изслушванията в Сената преди назначаването му.

Руските власти отричат да са се опитвали да влияят на резултатите от американските избори.

Доналд Тръмп също отрича, че членове на неговия екип са имали каквито и да е неподходящи контакти с Кремъл.

"Джеф Сешънс е честен човек. (На изслушванията в Сената) той не е казал нищо такова. Той е можел да формулира отговора си по-точно, но явно не го е направил, но не нарочно", заяви Тръмп и коментира, че демократите „пренапрягат пръчката“, а обвиненията към подчинените му са „лов на вещици“.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ