"Има такъв народ" представя проектокабинета си на срещи с ИБГНИ, ДБ и БСП

Има такъв народ представя проектокабинета си на срещи с ИБГНИ, ДБ и БСП

"Има такъв народ" представя проектокабинета си на срещи с ИБГНИ, ДБ и БСП

„Има такъв народ“ представят днес структурата и състава на проектокабинета си на срещи с парламентарните групи на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и „БСП за България“ в Народното събрание. 

Първо ИТН ще проведе среща и с "Изправи се БГ! Ние идваме!", която е насрочена за 14:00 ч. Тази с "Демократична България" е от 15:30 часа. Последната е с "БСП за България", която е предвидено да се проведе в 17:00 часа. 

От „Демократична България“ вече декларираха, че ще решат дали да подкрепят проектокабинета, когато получат пълна информация за структурата, състава и приоритетите му, но са „доброномерени“. БСП изрази удовлетворение от проведените досега преговори, но очаква споразумение. За подписан документ с основните приоритети, но и имената на бъдещия състав на Министерски съвет настояват и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Припомняме, че в петък държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата, а вчера от Президентството заявиха, че конституционната процедура е спазена. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия „Има такъв народ“, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е коалицията ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ