Иран с условия за евентуална среща с Тръмп

Иран с условия за евентуална среща с Тръмп

Иран с условия за евентуална среща с Тръмп

След изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е готов да преговаря с ирански лидери без предварителни условия, представител на Иран постави две такива условия, предаде ДПА.

Първо, Тръмп ще трябва да отмени изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и второ, ще трябва да преустанови нови санкции срещу Техеран преди да започнат иранско-американски преговори, заяви в Туитър съветникът на президента на Иран Хасан Рохани - Хамид Абуталеби.

"Връщане в ядреното споразумение, край на враждебните изказвания и уважение към иранския народ. Тогава може да се прокара път за излизане от настоящата ситуация", заяви Абуталеби.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф също подчерта, че решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран не благоприятства добри отношения.

"САЩ могат да се сърдят само на себе си за изтеглянето. Заплахите, санкциите и пиар похвати няма да проработят. Опитайте с уважение - към иранците и към (международните) ангажименти", написа Зариф в Туитър.

Тръмп заяви по-рано, че евентуална среща с иранските лидери ще е полезна, "ако можем да договорим нещо смислено, а не загубата на хартия, която е другата сделка", имайки предвид постигнатото с международна подкрепа иранско ядрено споразумение от 2015 г. при управлението на предишния американски президент Барак Обама.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ