Мадрид уволни шефа на разузнаването си

Мадрид уволни шефа на разузнаването си

Мадрид уволни шефа на разузнаването си

Правителството на Испания е уволнило директора на висшата си разузнавателна агенция след два отделни скандала за хакване на телефони на политици, докладват от испански медии във вторник.

Испанската новинарска агенция „ЕФЕ“ съобщава, че испанския министерски съвет е решил Паз Естебан да бъде освободена от позицията си като шеф на Националния разузнавателен център на Испания. Очаква се и официално изявление по-късно днес.

Решението бе взето след като миналата седмица Естебан е признала по време на изслушване пред специална парламентарна комисия, че законно е хакнала телефоните на няколко каталунски сепаратисти, след като е получила съдебно разрешение.

Агенцията ѝ също е под наблюдение, след като беше разкрито от правителството, че телефоните и на министър-председателя Педро Санчес, и на министъра на отбраната са били хакнати с шпионския софтуер „Пегас“ от „външна“ сила.

64-годишната Естебан е първата жена, която застава начело на Националния разузнавателен център през 2019 – първо на временна основа, докато назначаването ѝ не става постоянно през февруари 2020.

Предполагаемите телефонни хаквания на повече от 60 каталунски политици, адвокати и активисти бяха осъдени миналия месец в доклад от базираната в Канада група за дигитални права „Ситизен Лаб“.

Списъкът от телефони, за които се смята, че са били заразени с шпионския софтуер „Пегас“, който израелската компания НСО твърди, че продава само на правителствени агенции, включва и сегашния регионален лидер на северноизточна Каталуния. Според доклада на „Ситизен Лаб“ хакванията са започнали в края на 2019, когато Естебан вече е начело на Националния разузнавателен център.

На малцинствената лява коалиция на Санчес често ѝ се налага да разчита на гласовете от каталунските сепаратистки партии, които заплашват да оттеглят подкрепата си ако правителството не поеме отговорност за хакванията, посочват от AP.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес, чийто телефон е бил жертва на отделен хак от неизвестни извършители, защитава подслушването на каталунски политици, заради участието им в сепаратистки заговор, който се опита да отдели Каталуния от останалата Испания преди 5 години. Националния разузнавателен център също е обвинен в пренебрегване на сигурността на телефоните на Санчес и Роблес.

След каталунските хаквания правителството обяви миналата седмица, че сканирането на телефоните на правителствения ръководител и висш служител на отбраната е разкрило, че те са били заразени с шпионския софтуер „Пегас“ през май или юни, 2021., но извършителят е неизвестен.

Лидерът на испанските консерватори, водещата опозиционна партия, осъжда решението за уволнението на Естебан и казва, че тя е пожертвана от правителството заради каталунските сепаратисти.

„Чудовищно е, че Санчес предлага главата на директора на Националния разузнавателен център на каталунските сепаратисти, като така отслабва държавата, за да подсигури оцеляването си,“ пише лидерът на партията Алберто Нунес Фейхо в Туитър.

Габриел Руфиан, парламентарният говорител на партията Републиканската левица на Каталуния казва, че освобождаването на Естебан не е за успокояване на сепаратистите.

„С цялото ми уважение към Естебан, но ми изглежда логично в страна, която признава, че телефоните на министър-председателя и на министъра на отбраната са били незаконно шпионирани, директора на Националния разузнавателен център да поеме отговорността,“ казва Руфиан.

Естебан винаги е поддържала нисък профил, както е подходящо за нейната професия. След като придобива университетски степени по философия и литература, тя се присъединява към испанските разузнавателни служби като анализатор през 1983, преди да си проправи път до най-високата позиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ