Историческа среща на Тръмп и Ким

Историческа среща на Тръмп и Ким

Историческа среща на Тръмп и Ким

Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха тази сутрин около 4,00 ч. българско време.

Разговорът им започна с 12-секундно ръкостискане – за снимката, очаквана от целия свят. И двамата се усмихваха леко, Тръмп няколко пъти потупа Ким. На път към библиотеката за срещата на четири очи двамата разговаряха без преводач.

За историческата първа снимка са били допуснати само 14 журналисти – по 7 от двете страни,  съобщи Белият дом.

Първата сеща насаме продължи малко повече от половин час и бе само в присъствието на преводачите. Тръмп я нарече „много хубава“. По думите му отношенията с лидера на Северна Корея са отлични и двамата решават „голям проблем, голяма дилема“, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап.

„Усещанията са прекрасни. Мисля, че ще имаме прекрасна дискусия и ще постигнем колосален успех“, заяви американският президент преди началото на преговорите на делегациите в хотел Капела на остров Сентоса.

Ким Чен Ун коментира, че двете страни са преодолели много, за да се проведат преговорите.

"Старите практики и предубеждения бяха пречка по нашия общ път напред, но ги преодоляхме и сега сме тук. Това е истината“, подкрепи го Тръмп.

Американският президент ще остане в Сингапур само днес и се очаква да отпътува довечера. Наблюдатели се питат защо свръзаетият Тръмп е пристигнал за срещата 36 часа по-рано. Имаше съмнения, че още в понеделник двата ще се срещнат неофициално, но дори да се е случило, това остана тайна – рядко срещана дискретност в практиката на Белия дом.

Американският външен министър Майк Помпео коментира, че преговорите напредват бързо и могат да завършат по-рано от очакваното. След срещата в Сингапур Помпео заминава за Сеул.

Според южнокорейски източници САЩ настояват Пхенян да поеме ангажимент за „пълна и необратима денуклеизация“ – отказ от ядрено въоръжаване.

Севернокорейците искат от своя страна в Пхенян да бъде открито бюро за свръзка. 

На този фон ООН предложи услугите си за решаването на конфликта на Корейския полуостров.  

Очаквайте подробности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ