Йорданов към ИБГНИ: Искаме едно и също

Йорданов към ИБГНИ: Искаме едно и също

Йорданов към ИБГНИ: Искаме едно и също

Преговорите за съставяне на бъдещо управление между „Има такъв народ“ и коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се състояха в сградата на Народното събрание.

„Малко е шашаво да правим среща хора, които сме били долу по площадите и е ясно, че искаме едно и също, но такива са обществените очаквания. Аз лично не очаквам да имаме някакви разминавания за основните цели… Не мисля, че ще има някакви тежки и сложни преговори, по-скоро да си стиковаме позициите и начина за постигането на целите“, коментира зам.-председателят на ИТН, Тошко Йорданов.

„Факт е, че ние работим отдавна и добре заедно и си имаме доверие, затова и си говорим направо. Ние идваме, както правилно каза, буквално от улицата“, каза Мая Манолова и допълни, че партията ѝ приветства съставянето на кабинет от ИТН.

Тя повтори приоритетите в програмата на коалицията – повишаване на доходите, подкрепа за бизнеса, съдебна реформа, ревизия на управлението на кабинетите на бившия премиер Бойко Борисов, нулева толерантност към корупцията. „Това са приоритетите на хората“, обяви Манолова. За включване на всичко това от „Изправи се!“ ще настояват при формирането на следващия кабинет.

Хората вече не могат да търпят наглите прояви на корупция. Трябва да има нулева толерантност към корупцията от следващото управление, но също така хората очакват да се носи отговорност от тези, които отклониха и участваха в разхищението на милиарди левове народни пари“, обясни още Манолова.

Тя допълни, че са против влияния на ГЕРБ и ДПС в новото правителство. „Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, защото когато става дума за политики и за решения, които са в интерес на хората, искам да видя коя парламентарна група няма да ги подкрепи“, коментира лидерът на ИБГНИ.

ИТН иска подкрепата на „Демократична България“ и ИБГНИ

„Когато има воля и когато има желание да се съобразим с очакванията на българите да има стабилно, почтено правителство, което час по-скоро да започне да работи за промяната, това може да се случи буквално за седмици и за дни“, обяви Манолова по време на изявление в кулоарите на парламента минути след края на срещата.

„Разбрахме се, че към работните групи, които са договорени с „Демократична България“, а те са финанси, енергетика, отбрана, ще добавим и електронно управление и една работна група социална политика, която ще се заеме с уточняването на детайлите по преизчисляването на пенсиите“, каза Манолова.

„Това, което ни увериха (бел. ред. „Има такъв народ“), е, че за тях подкрепа за следващо правителство без „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не е приемлива, тоест те ще предложат кабинет с програма и с политики, когато са сигурни, че ще получат нашата подкрепа и подкрепата на „Демократична България“, допълни тя и припомни, че партията не иска властови позиции.

По-рано тази седмица стана ясно, че от ИТН ще поканят на преговори всички партии, включително считаните за партии на статуквото БСП и ДПС, но не и ГЕРБ.

Днес следобед се очаква от ИТН да се срещнат и с представители на БСП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ