Ивайло Мирчев: Стефан Янев демонстрира неадекватност за Украйна

Ивайло Мирчев: Стефан Янев демонстрира неадекватност за Украйна

Ивайло Мирчев: Стефан Янев демонстрира неадекватност за Украйна

„Г-н Янев в първия ден след започването на война в Украйна от страна на Путин според нас беше леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват и ние го призовахме да бъде по-адекватен. Снощи в „Панорама“ той демонстрира, че става дума за тежка неадекватност.“ Това обяви в ефира на БНТ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в остро изказване срещу военния министър Стефан Янев.

„Не мисля, че български министър на отбраната трябва да се държи по този начин в момент, в който цивилизованият свят е във война с един обезумял диктатор“, коментира още той.

Мирчев изрази притеснения, че Янев „още не е разбрал, че в Украйна в момента има война“. На ниво коалиция „Демократична България“ е изразила позицията си спрямо поведението на министъра на отбраната. Отрече обаче да има разнобой в правителството.

„Коалицията е доста стабилна, нямаме никакви сериозни различия“, каза Мирчев. По думите му войната в Украйна ще има тежък отпечатък у нас, включително възможни енергийни проблеми.

След началото на руската инвазия в Украйна в свое първоначално изказване по темата министърът на отбраната Стефан Янев призова да „не бързаме да слагаме етикети дали ситуацията в Украйна е ограничена военна операция или война“. Това предизвика недоволство и доведе до призиви за оставката му, изразени и снощи от граждани, които се събраха пред сградата на Българската национална телевизия в София с призиви той да се оттегли.

В предаването „Панорама“ вчера министърът коментира, че не използвал думата „война“, а се позовал на това, „което каза президентът Путин“, както и на факта, че използването на тази дума трябва да е „много специфично и отговорно“. „Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата „война“. Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията“, каза Янев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ