Израел подготвя директни полети до ОАЕ над "враждебна територия"

Израел подготвя директни полети до ОАЕ над враждебна територия

Израел подготвя директни полети до ОАЕ над "враждебна територия"

Израел се подготвя за стартирането на директни полети до Абу Даби и Дубай в Обединените арабски емирства, като част от нормализирането на отношенията им. Това съобщи премиерът Бенямин Нетаняху пред репортери, цитиран от „Ройтерс“.

Пътуванията ще се извършват над Саудитска Арабия, а приблизителното време за осъществяването им ще е около 3 часа. Нетаняху вижда в това действие „изключителни възможности за двустранен туризъм и огромни възможности за инвестиции“.

Саудитска Арабия обаче не признава Израел и въздушното му пространство е затворено за израелските авиолинии. За първи път през 2018 г. кралството на Салман ал-Сауд позволи на Air India да преминава на територията му по маршрута си Ню Делхи-Тел Авив.

Очаква се в следващите няколко седмици израелска делегация да бъде изпратена в ОАЕ за допълнителни преговори, свързани с дипломатическите отношения между двете страни. За тяхното подновяване беше съобщено в миналия четвъртък, в рамките на подкрепена от САЩ сделка, чието прилагане може да промени политиката на Близкия изток по отношение на палестинския въпрос и борбата срещу Иран.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ