Извънредното положение дава повод за спекулации, смята Томислав Дончев

Извънредното положение дава повод за спекулации, смята Томислав Дончев

Извънредното положение дава повод за спекулации, смята Томислав Дончев

„Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит – всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин „извънредно“ генерира душевно безпокойство. Ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще бъде отменено след 13 май. Очаквам всички депутати да гласуват „За“, защото предложението е в обществен интерес“. Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него, обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.

„В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация“, каза Дончев.

„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да се върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, посочи още той.

По отношение на отварянето на детските градини и яслите, Дончев заяви, че се чакат и епидемичните данни в края на седмицата и на тяхна база ще се прецени как ще се действа. Въпреки това вече се обсъждало отварянето на всяка втора или всяка трета градина при строги мерки за дезинфекция и с по-млад персонал. Относно кината и тетрите – отварянето им зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ