Извънредното положение в Турция ще продължи и след октомври

Извънредното положение в Турция ще продължи и след октомври

Турският съвет за национална сигурност, оглавяван от президента Реджеп Ердоган, обяви, че извънредното положение в страната трябва да продължи и след октомври, предва Франс прес.

След опита за преврат през юли бе въведено тримесечно извънредно положение.

Решихме да препоръчаме удължаването му, за да гарантираме защитата на демокрацията, правовата държава и правата и свободите на нашите граждани,  съобщи съветът след края на заседанието си в президентския дворец в Анкара.

Веднага след пуча бяха задържани близо 32 хиляди души, десетки хиляди бяха уволнени по подозрения, че са привърженици на личния противник на Ердоган – проповедника Фетуллах Гюлен. Властите освободиха хиляди затворници, за да направят място за арестуваните след потушаването на преврата, а по-късно обявиха, че започват ударно строителство на нови затвори.

Въвеждането на извънредните мерки и удължаването им предизвикват тревога в ЕС и САЩ. Много правозащитници смятат, че под прикритието на извънредното положение, режимът в Анкара преследва незаконно турски граждани, отбелязва Би Би Си.

Съветът за национална сигурност препоръча 15 юли – денят на опита за преврат, да бъде отбелязван в бъдеще като „Ден на демокрацията и свободата".

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ