Кабинетът одобри заложения в бюджета дълг от 7 млрд. лв. Петков: Реално, дългът е 4 млрд. лв.

Кабинетът одобри заложения в бюджета дълг от 7 млрд. лв. Петков: Реално, дългът е 4 млрд. лв.

Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след заседанието на Министерския съвет. 

"Важно е да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв. Но трябва да се разбере, че 3 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. реално са стар дълг, който изтича", поясни премиерът.

По думите му, този дълг трябва да се рефинансира и реално новият дълг е на стойност 4 млрд. лв. "Това трябва да се каже ясно, за да не се спекулира с темата колко е новият държавен дълг. Това, че падежира стар дълг от 3 млрд. лв. следващата година, дава общото число от 7 млрд. лв. Новият дълг реално е 4,298 млрд. лв.", обясни Петков.

Кирил Петков съобщи, че дефицитът от 4,1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма - в размер на 5,8% от БВП.

"Ако тази инвестиционна програма не се реализира, бюджетът е в излишък", отбеляза премиерът. С други думи, имаме нов дълг, който е 4 млрд.лв., а не 7 млрд.лв., отново поясни министър-председателят и допълни, че този дълг финансира дефицит, който реално отива за допълнителни инвестиции.  

Премиерът добави, че се сформира работна група между министерствата на финансите и енергетиката заради проблемите на общините с високите цени на тока. "Ще искаме да видим размерите на финансовите проблеми на общините, които не могат да заплащат тези услуги. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки", посочи Петков.

Той направи коментар и за това дали е водил тайни разговори с "Възраждане" за отмяна на "зеления сертификат". "Още след протеста обявих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме вчера в разговора е, че с "Възраждане" уточнихме кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого", категоричен беше Кирил Петков.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ