Кабинетът предлага covid-добавка от 60 лв. за пенсионерите до юни догодина

Кабинетът предлага covid-добавка от 60 лв. за пенсионерите до юни догодина

Кабинетът предлага covid-добавка от 60 лв. за пенсионерите до юни догодина

Кабинетът предлага covid-добавка от 60 лв. за пенсионерите през следващите 6 месеца. Това стана ясно на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет. 

"Имаме значително преизпълнение на приходната част на бюджета. Тези допълнителни данъчни постъпления са пренасочени от Министерски съвет към Народното събрание с предложение за решение как да бъдат разходвани. Ако те не бъдат разходвани от Народното събрание, автоматично ще бъде намален дефицитът на касова основа в края на годината", посочи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

По думите му, от тези 750 млн. лв., които предлагат, за COVID добавката са предвидени по 60 лв. на пенсионер в следващите 6 месеца. "Идеята е да се запази структурно системата, както е в момента с влизане в сила на 25 декември на приетите промени, плюс тези 60 лв. COVID-бонус до края на месец юни 2022 г.", заяви Василев. 

Той посочи, че проблемът с цените на енергоносителите не е само български, това е общоевропейски проблем и се действа изключително бързо за ниво ЕС. "Очаква се помощите за декември за бизнеса да влязат в сметката за януари, така че да бъдат включени на 6-7 януари със сметките за декември. Немалка част от големите енергийни консуматори имаха договори на много по-ниска цена от съществуващата и когато цената падна, те развалиха твърдите договори. Сега такива няма. Правителството прави всичко възможно. Заделя се безпрецедентен ресурс от 1.5 млрд. плюс заделените досега 420 млн. лв. енергийна помощ за бизнеса, де факто 2 млрд. лв. за един отоплителен сезон за компенсация на бизнеса, за да се подпомогнат бизнесите. Надяваме се с КЕВР да можем да започнем активни действия за това какво може да се направи в системата, за да няма такива пикове. Общият пакет е 1.3 млрд. за електроенергийната част и 200 млн. за газовата част. Цялата мярка е разчетена до 31 март", заяви финансовият министър.

Василев разкри, че се чака одобрение от ЕК за 60-те милиона подкрепа за авиацията. "Тези средства са предвидени като изрична линия в следващия бюджет, така че парите да не бъдат загубени", добави той и поясни, че за част от мерките в помощ на бизнеса има нотификация от ЕК.

"Решихме да отпуснем 1,5 млрд. лв. за подпомагане на овладяване на кризата с цените на тока. От тези средства 1,3 млрд. лв. ще отидат за тока и около 200 милиона лева за газта. Влизаме в много силна подкрепа в тази посока", подчерта премиерът Кирил Петков. 

"Ясно заявих, че сме активен член на НАТО и ЕС. Вярваме, че най-добрият начин на продължаване на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение. Ще бъдем и сме активен член на ЕС и НАТО", посочи още Петков. По думите му, колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал, толкова по-добре.   

В отговор на журналистически въпрос за евентуални назначенията на хора в Министерството на външните работи, които се оказват свързани със структури на Държавна сигурност, Кирил Петков заяви: "Благодаря на нашите колеги от "Има такъв народ" и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и хора с досиета, които са обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени. Всеки министър има право, според коалиционното споразумение, да предлага своя екип, но после в коалиционен формат обсъждаме и решаваме заедно дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения. В конкретния случай хората, свързани с ДС, няма да бъдат назначени".

По думите на премиера, назначенията се правят на база някакъв тип експертиза, след това се получава допълнителната информация и се взема крайното решение. "В случая няма да има компромис", подчерта министър-председателят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ