Как Италия дава нов живот на музеите си

Как Италия дава нов живот на музеите си

Как Италия дава нов живот на музеите си

Мащабната реформа на музеите в Италия, започната през 2014 г., е довела до увеличаване на посетителите от 38, 5 млн. през 2013 до 45,5 млн. миналата година и резултатите са „ентусиазиращи“,  заяви министърът на културата Дарио Франческини.

През тази година посетителите вече доближават 50 млн. души и то само в държавните музеи, цитира думите му Франс прес.

Реформата прегрупира многобройните музейни институции на местно ниво в две големи национални структури – едната за защита, а другата за възстановяване на културното наследство.

През 2015 г. като част от реформата бяха предложени нови директори на 20 големи музея, сред които за пръв път имаше 7 чуждестранни експерти с международна репутация. Те получиха значителна самостоятелност, за да модернизират музеите, повечето от които са сред най-посещаваните в света, но с вече „прахолясала“ слава.

Назначаването на новите музейни шефове от чужбина беше замразено от съда през май заради жалба на кандидати, които настояваха, че тези постове трябва да са запазени за италианци. През юни обаче това все пак се случи.

Приходите от посещенията в държавни музи през 2016 са достигнали 175 млн. евро, отчете Министерството на културата в Рим.

През първите 9 месеца на тази година посещенията са нараснали с нови 9,4% спрямо 2016.

Най-посещаваните държавни музеи в Италия са Колизеумът и Помпей, през които миналата година са преминали съответно 6,7 и 3,5 млн. туристи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ