Какво следва след оставка на кабинета

Какво следва след оставка на кабинета

Още в първия работен ден на парламента правителството ще депозира оставката си, обяви премиерът Бойко Борисов тази вечер.Очевидно, това е началото на политическа криза, още повече, че лидерът на БСП Корнелия Нинова също декларира, че ще върне евентуален мандат за съставяне на нов кабинет. И двамата лидери на основните политически сили се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

Влизаме в процедура, която ни е до болка позната от последните две десетилетия. Ето какво следва чисто процедурно: Оставката на правителството трябва да бъде гласувана в Народното събрание, ако тя бъде приета от народните представители, правомощията на Министерски съвет се прекратяват.
Следващата стъпка е избор на ново правителство и се завърта т.нар. политическа рулетка. Президентът връчва мандат за съставянето му на най-голямата по численост парламентарна група в Народно събрание. Ако в 7-дневен срок не се състави ново правителство, то президентът възлага на втората по численост парламентарна група да предложи кандидат. Ако и в този случай това не се случи, президентът отново в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Ако не се постигне до съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет.

По Конституция, служебното правителство работи два месеца и основната му задача е да организира изборите. В последните три месеца на своя мандат президентът не може да разпусне Народното събрание, но парламентът може да се саморазпусне, ако реши.
Парламентът може да бъде разпуснат от новия президент след встъпването му в длъжност – 22 януари.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ