Камала Харис е на посещение в Европа от днес

Камала Харис е на посещение в Европа от днес

Камала Харис е на посещение в Европа от днес

Днес започва тридневното посещение на американския вицепрезидент Камала Харис в Европа, докато САЩ и техните съюзници от НАТО опитват да намерят начин да помогнат на Украйна да се защити, но без да бъдат въвлечени в мащабна война срещу Русия, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Белият дом обяви за пътуването на Харис до Полша и Румъния миналата седмица, по времето, в което държавният секретар Антъни Блинкън беше в Европа.

Страните от НАТО изпращат противотанкови ракети, ракети земя-въздух, оръжия с яростни темпове от началото на руската инвазия на 24 февруари. това е рисковано, защото и подобни доставки вероятно ще се разглеждат от Кремъл като не толкова прикрита намеса във войната. Когато президентът Владимир Путин обяви началото на своята „специална военна операция“, предупреди държавите да не се месят, защото Русия може да реагира.

Членовете на НАТО вече отхвърлиха възможността за пряка намеса срещу руските сили, включително чрез налагане на забранена за полети зона над Украйна. Те все още обмислят дали да изпратят изтребители от съветската епоха в страната, както поиска президентът Володимир Зеленски. САЩ и Полша обаче нямат консенсус как да се случи това.

Вчера външното министерство на Полша заяви, че страната е готова да разположи свои самолети МиГ-29 от съветската ера във въздушна база на САЩ в Германия и призова собствениците на други такива летателни апарати в рамките на Алианса също да го направят.

Виктория Нуланд, зам.-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси, каза пред депутати по време на изслушване за Украйна, че предложението на Полша я е хванало неподготвена. Пентагонът пък заяви, че то не е „издържано“.

Харис планира да обсъди „сигурността, икономическата и хуманитарната помощ“ за Украйна с лидерите на Полша и Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ