Камала Харис критикува Пекин за сплашване в Южнокитайско море

Камала Харис критикува Пекин за сплашване в Южнокитайско море

Камала Харис критикува Пекин за сплашване в Южнокитайско море

Камала Харис постави под прицел Китай по време на реч, произнесена в Сингапур в рамките на обиколката ѝ в Югоизточна Азия. Вицепрезидентът на САЩ обвини Пекин в принуда и сплашване в Южнокитайско море, което е важна регионална точка от години, пише „Би Би Си“.

По думите ѝ Америка „ще застане с нашите съюзници пред лицето на заплахите“. Пътуването на Харис се разглежда като опит за потвърждаване на ангажираността на страната към азиатския регион.

В речта, която засяга редица други въпроси, се споменава изтеглянето на Щатите от Афганистан, решение, което тя определи като „смело и правилно“.

По отношение на Китай бяха разкритикувани претенциите на Китай към Южнокитайско море, казвайки, че те са базирани на принуда и сплашване.

„Тези незаконни искания бяха отхвърлени с решение на арбитражен съд от 2016 г. и действията на Пекин продължават да подкопават основания на правила ред и застрашават суверенитета на нациите“, коментира Харис.

След визитата в Сингапур днес обиколката на вицепрезидента продължава с Виетнам.

Южнокитайско море е спорна точка за държавите в региона, които твърдят, че притежават части от водния басейн. Китай има най-големи заявки за подялбата му.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ