Канада е на път да легализира канабиса

Канада е на път да легализира канабиса

Канада е на път да легализира канабиса

Канада направи крачка към легализацията на канабиса за възстановително цели. Правителството смята, че законът може да влезе в сила наесен, предава Франс прес.

Мнозинството сенатори – 56, одобриха вчера проектозакона на либералния премиер Джъстин Трюдо, 30 гласуваха „против“, 1 се въздържа.

Парламентарната битка обаче отложи влизането на закона в сила, което първоначално трябваше да съвпадне с канадския национален празник на 1 юли.

Предстои променените текстове да бъдат върнати на депутатите за одобрение, преди да получат кралския печат.

Използването на канабис вече е легализирано в Уругвай, а Канада ще е първата страна от Г-7, която ще направи същото. Такова беше обещанието на премиера Трюдо по време на предизборната му кампания. През 2013 той каза, че е пушил 5-6 пъти джойнт с приятели. Според него легализацията на леката дрога ще извади трафикантите от пазара и ще предпазва младите хора. Трюдо смята, че примерът на Канада ще бъде последван и от други големи държави.

„В много страни, включително в Канада, е по-лесно за младите да си купят джойнт, отколкото бира, в това няма никаква логика. Отгоре на всичко, това е източник на доходи за организираната Министърът на правосъдието Джоди Уилсън-Руйбул изтъкна същите мотиви и след гласуването снощи. По думите й законът ще създаде строго регулиран пазар за канабиса, за държи далече децата от дрогата и да лиши престъпността от печалба.

Като отстрани престъпността и нелегалния трафик, канадското правителство се надява да събере данъчни приходи от този пазар, оценяван на 3,9 – 4,5 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ