Канада санкционира руснаци по списък на Алексей Навални

Канада санкционира руснаци по списък на Алексей Навални

Канада санкционира руснаци по списък на Алексей Навални

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в Лондон днес, че страната му ще наложи санкции срещу още 10 руски лица, предаде „Ню Йорк Таймс“. Той каза, че те са „съучастници в тази неоправдана инвазия“, визирайки руската атака над Украйна и продължаващите сражения в страната. В тази мярка участие има и опозиционерът Алексей Навални.

По думите на министър-председателя 10-те лица включват настоящи и бивши висши държавни служители, олигарси и поддръжници на руското ръководство. Имената идват от списък, съставен от Алексей Навални, който към момента излежава присъда в Русия, след като в началото на 2020 г. се върна в страната си от Германия, където се лекува заради опит за отравяне с „Новичок“.

Днес Трюдо бе на среща на високо ниво, домакинствана от британския премиер Борис Джонсън. В нея участва и нидерландският им колега Марк Рюте, а накрая тримата проведоха съвместна пресконференция, на която Трюдо обяви за санкциите.

Джонсън заяви, че бойкот на руските петрол и газ е „на масата“. „Трябва да помислим как всички можем да се отдалечим възможно най-бързо от зависимостта от руските въглеводороди, руските нефт и газ“, каза той.

Рюте на свой ред заяви, че откъсването от нефта и газа на Русия е процес, който се осъществява стъпка по стъпка. Той поясни, че „зависимостта до известна степен още е налице“.

 

 

Преди това Джъстин Трюдо бе приет и на аудиенция при кралица Елизабет II. За нея това е първата официална среща, след като миналия месец даде положителна проба за коронавирус, но на 1 март се върна към нормално изпълняване на задълженията си.

От началото на инвазията на 24 февруари Алексей Навални неколкократно изрази подкрепа към украинците и призова руснаците да продължат да протестират в страната си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ