Каракачанов: България има принципна позиция за Северна Македония

Каракачанов: България има принципна позиция за Северна Македония

България не се шегува и има принципна позиция за Северна Македония, няма кой да ни притисне. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Вчера ясно декларирахме, че България продължава да поддържа позицията, че единствената нормална перспектива за Западните Балкани и на първо място Македония е членство в ЕС, но това няма как да стане по начина, по който си го представяха колегите в Скопие. Те очакваха някой по-голям и силен да обясни на България колко е важно Македония, която е център на Вселената, да влезе в ЕС. България е съвременна държава и има своите национални интереси достойнство и ще държи историята й да не бъде фалшифицирана и идентичността, която се опитват да създават в Република Македония не може да бъде за сметка на българската идентичност и история", категоричен беше той. 

"Ако бях на тяхно място, нямаше да чакам почти 30 г., откакто Македония е независима държава и щях да си реформирам идеологията, наложена от Съветския съюз и Титова Югославия на антибългаризъм и създаване на нова идентичност на база на фалшифициране на чужда история, за да не вкарвам гражданите в заблуждение. Вместо да предлагам формули за Цар Самуил или за Гоце Делчев, щях да си направя труда да прочета писмото на баба ми, да видя на какъв език е писал дядо ми и нямаше да създавам тези теми, които съществуват в момента", допълни Каракачанов. 

Според него, мерките срещу разпространението на COVID-19, които държавата е въвела, на този етап са адекватни. Министър Каракачанов изрази мнение, че в битката с коронавируса трябва да се включат по-активно частните болници.

"Струва ми се, че там има резерв, който може да бъде оползотворен. Националният оперативен щаб си върши работата. Не става въпрос за популярни и непопулярни мерки, а за адекватни и неадекватни. Убеден съм, че министърът на здравеопазването е най-адекватен по темата. Мисля, че на този етап мерките са адекватни. Излишно е да се сравняваме с другите държави. По-добре е да видим кои са най-адекватните мерки, да се прилагат. Въпросът е как да се справим с здравната система, която е пред колапс. ВМА, която се подготви още през февруари, постоянно разширява базата, която използва, но тя не е достатъчна. Други държавни болници също издишат", обясни Красимир Каракачанов.

Той коментира и критиките на президента Румен Радев, че правителството не се справя с управлението на здравната криза, като посочи, че да се прави това е лесно, когато не носиш никаква отговорност. 

По думите на вицепремиера, около 2% са заболелите от COVID-19 в личния състав на Министерство на отбраната. В болница са 11 военнослужещи и 7 военни служители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ