България

Политика

|

Общество

|

Казус с отказа на Габриел да бъде евродепутат. ЦИК не може да се справи

Казус с отказа на Габриел да бъде евродепутат. ЦИК не може да се справи

Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.

"Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник", поясни Андреев.

„По тази причина след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат. Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК”, обясни той.

Андреев поясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати.

Андреев обясни, че в Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. Има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент, допълни той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ