Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София

Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София

Кирил Петков договори среща на Световната банка с правителството в София

Среща на Световната банка (СБ) с правителството в София договориха министър-председателят Кирил Петков и президентът на международната финансова институция Дейвид Малпас. Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Премиерът Кирил Петков посети централата на Световната банка във Вашингтон, където разговаря с Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група в СБ Кун Давидзе. В рамките на разговорите бяха обсъдени възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Войната в Украйна и теми от енергийната сфера също бяха във фокуса на срещата на Петков с Малпас и Давидзе. 

В първия ден от визитата си премиерът е имал и срещи в Държавния департамент, но предварително обявените разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън не са се състояли, тъй като Блинкън е под covid-карантина.  В Държавния департамент Петков е разговарял с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян, става ясно от съобщение на сайта на Министерски съвет. Той ги запознал в детайли с мерките на кабинета "за изкореняване на корупцията", както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа, гласи събощението на МС. Акцент в разговорите са били и действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Петков изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Той обърнал внимание и на потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми. 

От американска страна е била приветствана подкрепата на България за Украйна. Кирил Петков е потвърдил "категоричната българска позиция по отношение на руската агресия" и отбелязал хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението на българския парламент да се предостави военно-техническа помощ на Украйна, съобщават още от Министерски съвет.

Във Вашингтон българският министър-председател е имал среща и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, а след срещите си в Държавния департамент, Петков е посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където е разговарял  със съветника по национална сигурност Джейк Съливан. По време на първата си работна визита в САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и от началника на кабинета му и говорител на правителството Лена Бориславова.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ