Кирил Петков:Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

Кирил Петков:Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

Кирил Петков:Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че Държавната петролна компания трябва да бъде закрита. Според Петков тя не успява да се справи със задачата си да управлява Държавния резерв, през който изтичат пари. Служебният министър също така смята, че резервът трябва да се назначи цялостна ревизия. Той сподели вижданията си по време на открита дискусия "Властта говори! Открито", предавана на живо във фейсбук, между министърът и гражданите.

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Трябва да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво", обясни Петков.

Държавната петролна компания бе създадена през март 2021 г., като в момента изпълнителен директор е Паун Илчев – бивш шеф на Българския институт по метрология. Неин принципал е министърът на икономиката и по план тя трябваше освен да управлява държавния резерв от горива, също така да оперира над 100 бензиностанции, за да повиши конкуренцията на пазара.

Кирил Петков също така призова да бъде изчистен бранда на България от корупцията.

"България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството. Абсурдно е при всичките тези неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално".

Министър Петков посочи още, че не трябва да има директни субсидии към ничии фирми.

Министърът заяви още, че държавата трябва да излезе от Първа инвестиционна банка, но постепенно и по начин, по който да не загуби пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ