Кирил Петков назначи 13 заместник-министри

Кирил Петков назначи 13 заместник-министри

Кирил Петков назначи 13 заместник-министри

Със заповед на премиера Кирил Петков са назначени 13 нови заместник-министри в няколко министерства – на енергетиката, спорта, културата, земеделието, финансите, здравеопазването и регионалното развитие.

На длъжността зам.-министър на енергетиката са назначени Данаил Николов и Пламен Данаилов. Николов е строителен инженер по образование, работил е дълги години в Националната електрическа компания. Данаилов е финансист, работил е основно в частния сектор като финансов мениджър.

Владимир Харизанов става зам.-министър на спорта. Той също е работил предимно в частния сектор, през 2017 г. е бил и главен експерт в спортното ни министерство. Яничка Труева е преназначена на същия пост.

Момчил Неков и Иван Христанов са новите заместници в Министерството на земеделието. Неков е магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по политология от Софийския университет. В периода 2014-2019 г. е член на Европейския парламент. Работил е в комисиите по култура и образование, по защита на личните данни и по земеделие. Христанов е икономист по образование, работил е основно в компании за консултантски услуги, за създаване и управление на кредитни портфейли и управление на големи бази данни.

За зам.-министри на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов. Вълковски е завършил Софийския университет, бил е зам.-председател на творческия съвет на столична програма „Култура“. Съосновател и първи изпълнителен директор е на Българска фестивална асоциация. Кадинов е архитект по образование и професор в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Росица Велкова-Желева влиза в Министерството на финансите като зам.-министър. Тя има 20-годишен опит във ведомството и вече е заемала поста на зам.-министър.

Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов са новите зам.-министри на здравеопазването. От месец юли досега Грибнев е бил зам.-директор по лечебната дейност в столичната „Александровска“ болница. Бакаливанов е бил заместник на здравния министър в служебното правителство през 2014 г., а в периода 2017-2019 г. е председател на Съвета на директорите на Националната кардиологична болница.

Новите зам.-министри на регионалното развитие са Явор Пенчев и Деляна Иванова. В продължение на 15 години Пенчев упражнява самостоятелна практика като адвокат в сферата на търговското, облигационното и административното право. Иванова е депутат от 45-ото и 46-ото Народно събрание и притежава опит в сферата на банковото дело и управлението на риска.

Със същата заповед се освобождават и досегашните зам.-министри в част от министерствата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ