Кирил Петков отново поиска изслушване от Конституционния съд

Кирил Петков отново поиска изслушване от Конституционния съд

Кирил Петков отново поиска изслушване от Конституционния съд

Кирил Петков е внесъл ново искане да бъде изслушан от Конституционния съд (КС), ден преди органът да се произнесе по образуваното дело с казуса за гражданството му в момента на назначаването му за служебен министър.

В своя публикация във Facebook съоснователят на политическия проект „Продължаваме промяната“ и кандидат за депутат посочва, че иска да бъде изслушан или да му се „даде шанс“ за писмена защита. „Силно се надявам, че с действията си Конституционният съд няма да допусне погазване на правото ми на защита в разрез с нормите на самата Конституция“, пише Петков.

Искането на Петков е втори опит да бъде конституиран като страна по делото и идва ден преди КС да излезе с тълкуване по казуса, което се очаква да стане утре. Делото за Петков беше допуснато за разглеждане от конституционните съдии след внесено искане на депутати от ГЕРБ за обявяване на частична противоконституционност на указа за назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев заради съмнения, че Петков е имал двойно гражданство – българско и канадско, към момента на встъпване в длъжност като икономически министър.

Точно преди две седмици КС отхвърли искането на Петков да бъде изслушан като заинтересована страна или да представи писмено становище по делото с мотива, че Законът за Конституционния съд ясно е посочил случаите, в които е възможно подобно допускане до заседание на върховния юридически орган на страната. Възможност за конституиране при определени обстоятелства има само за изрично посочени лица като действащ президент и вицепрезидент, действащ депутат или действащ конституционен съдия, припомни тогава в мотивите си КС. На заседанието си преди две седмици съдът остави без разглеждане искането на Петков за събиране на други доказателства по делото. Това предизвика реакция от „Продължаваме промяната“, която излезе с позиция, че „конституционните права на Петков са нарушени“.

Образувайки делото за гражданството на Петков, съдът поиска документи от президентството, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков. Те бяха представени, а с решението си отпреди две седмици съдът обяви, че приема доказателствата по това дело. Всички изискани от КС документи бяха публикувани и на сайта на съда.

Доказателствата по делото включват документи от Президентството, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, както и такива от Кирил Петков. Подробностите можете да си припомните тук:

Конституционният съд отказа на Кирил Петков да е страна по делото му за гражданство

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ