Кметът на Киев: Трябва да сме подготвени за Русия

Кметът на Киев: Трябва да сме подготвени за Русия

Кметът на Киев: Трябва да сме подготвени за Русия

Виталий Кличко, бившият боксьор в тежка категория и настоящ кмет на Киев, изпрати предупреждение към Русия за присъствието на нейните военни близо до границата с Украйна, като каза, че „ние се подготвяме за всеки случай“.

„Ако ескалацията се засили… Трябва да сме готови да защитим нашата независимост и целостта на нашата страна – и гражданската защита също трябва да бъде подготвена“, заяви Кличко в интервю за CNN.

„Надяваме се това никога да не се случи, това е най-лошият случай, но трябва да сме подготвени“, каза още той. През последните месеци напрежението на границата между Украйна и Русия се засилва заради насъбралите се десетки хиляди руски войници и потенциалната възможност от настъплението им в украинската държава.

Русия не се ангажира с деескалация след дипломатическите преговори със зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман на 10 януари. Москва иска гаранции за сигурност от Щатите и НАТО, включително обвързващо обещание, че Алиансът няма да се разширява на изток и няма да позволи на Украйна да стане страна членка. Западът обаче отхвърли тези искания.

Вчера се проведе и втора ключова среща, която ще предначертае изхода от ситуацията. По време на Съвета Русия-НАТО както Москва, така и съюзниците са изразили необходимост от продължаване на диалога. Това стана ясно от пресконференция на генералния секретар на Алианса, Йенс Столтенберг, след края на срещата. Съюзниците са готови за нов разговор с по-детайлни дискусии и поставяне на конкретни предложения на масата.

„Съюзниците искат дискутиране на конкретни начини за увеличаване на прозрачността за военните учения, превенция на опасните военни инциденти и намаляване на космическите и кибер заплахите“, коментира Столтенберг. Предложено е и разглеждане на реципрочни ограничения, свързани с бойните ракети.

Зам.-външният министър на Русия, Александър Грушко, заяви вчера, че поведението на НАТО създава неприемливи рискове за Русия. Кличко описа коментара му като „политическа игра“.

„Без доставка на оръжия в този регион, без финансова подкрепа, без пропаганда, този конфликт никога нямаше да се случи. Всичко се случва под контрола на Руската федерация“, обясни кметът на Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ