Комисията на Мая Манолова започва с проверка в 9 сектора

Комисията на Мая Манолова започва с проверка в 9 сектора

С проверка на разходите в 9 приоритетни сектора за последните 4 години ще започне създадената миналия петък временната парламентарна комисия начело с Мая Манолова, стана ясно след пръвото ѝ заседание днес.

От ГЕРБ гласуваха "против" с аргумента, че не може с решение на комисията да се ограничава срокът на проверка, гласуван от Народното събрание, и припомниха, че проверката трябва да обхване последните десет години, предаде БТА. Имаше и предложение проверката да обхване последните две години от управлението на Борисов и впоследствие да се разшири, но в крайна сметка окончателният срок, който бе определен е 4 години, т.е, колкото е бил и мандатът на третото правителство на Борисов.

Обхватът на комисията включва около 40 сектора с висок корупционен риск и реално стотици обекти за проверка от страна на комисията, обясни Манолова. Тя допълни, че трябва да бъдат проверени стотици дружества, държавни органи и различни проекти и сделки за период от 10 години. След това увери, че проверката ще обхване абсолютно всички теми, свързани с харчене на публични пари за 10 години, но "трябва да се започне от някъде." За начало, комисият прие стартов списък, според който ще бъдат проверявани изразходваните от Министерския съвет средства с постановления и решения за изминалите четири години; сектор "пътно строителство", в т.ч. "Автомагистрали", Агенция "Пътна инфраструктура" и свързаните с тях дружества и структури; проект "Турски поток" и "Булгартрансгаз"; Българска банка за развитие; Национална програма за енергийна ефективност; финансирането на мерките за справяне с пандемията от COVID-19; "Български ВиК холдинг", "Държавна консолидационна компания", "Монтажи", "Монтажи-София" и "Управление и стопанисване на язовирите". Към тези сектори бяха добавени и Софийската стокова борса, и държавните горски предприятия.

Критерият за определяне на приоритетите е налетият най-голям финансов ресурс в тези сектори и дружества, освен това в тези сектори публичната чувствителност е най-голяма, уточни Манолова.

Предстои да бъде изпратено писмо до обектите за проверка за изискване на документи. Манолова посочи, че срокът за получаване на информация ще е понеделник, като това означава, че следващото заседание на комисията трябва да е във вторник.

 "Очакванията на българските граждани към работата на тази комисия са огромни. Хората очакват истината за харченето на публичните пари", коментира Мая Манолова.

Тя обърна внимание, че трите месеца за работа на комисията, а най-вероятно един много по-кратък срок, който е обвързан с живота на 45-ия парламент, няма да даде възможност да бъдат проверени тези стотици дружества и институции за десет години назад. Но, "в ръцете на членовете на комисията е да покажат наистина воля злоупотребите да бъдат извадени", подчерта тя.

Манолова посочи, че ще работят с документи, по сигнали, комисията ще може да се самосезира по медийни публикации и от публична информация за корупционен риск. Тя каза, че ще бъдат поканени и могат да се включат в работа на комисията различни неправителствени организации, експерти, граждани, отделни журналисти. Вече има постъпили десетки сигнали от отделни лица и граждански организации, съобщи Манолова. Комисията ще заседава публично прозрачно, излъчвайки онлайн своите заседания, заяви още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
5 техники за израстване на екипния дух
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи